Home » Cultură » Steve Ballmer, fostul CEO Microsoft, al 7-lea cel mai bogat om din lume. „Marile companii încep cu mari lideri”

Steve Ballmer, fostul CEO Microsoft, al 7-lea cel mai bogat om din lume. „Marile companii încep cu mari lideri”

Steve Ballmer, fostul CEO Microsoft, al 7-lea cel mai bogat om din lume. „Marile companii încep cu mari lideri”
Bill Gates și Steve Ballmer în 2000. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.06.2024

Steven Anthony Ballmer, care se află în top 10 cele mai bogate persoane din lume, este un om de afaceri și investitor american, o figură proeminentă în lumea tehnologiei care a ocupat funcția de director executiv al Microsoft din 13 ianuarie 2000 până la 4 februarie 2014.

În prezent, Ballmer este proprietarul echipei Los Angeles Clippers din National Basketball Association (NBA). În 2024, averea lui a fost estimată la 121 miliarde dolari, bani proveniți în principal din acțiunile Microsoft și din alte investiții. Ballmer a fost a doua persoană, după Roberto Goizueta, care a devenit miliardar în dolari americani pe baza unor opțiuni de cumpărare de acțiuni primite ca angajat al unei corporații în care nu era nici fondator, nici rudă cu un fondator. (Roberto Goizueta, 1931 – 1997, a fost un afacerist american de origine cubaneză, care a ocupat funcția de președinte și director general al The Coca-Cola Company din august 1980 până la moartea sa, în octombrie 1997).

Ballmer s-a alăturat Microsoft în 1980, fiind unul dintre primii angajați (angajatul cu numărul 30) ai lui Bill Gates (n.1955) – un alt miliardar de top al lumii, investitor, filantrop și scriitor american, cunoscut în special pentru că a co-fondat gigantul software Microsoft, împreună cu prietenul său din copilărie Paul Allen. În momentul în care s-a angajat la Microsoft, Ballmer a primit un salariu net de 50.000 de dolari.

De-a lungul anilor, Steve Ballmer a ocupat diverse poziții în cadrul companiei, ajungând în cele din urmă să devină CEO după ce Gates s-a retras. În perioada în care a lucrat la Microsoft, Ballmer a supervizat inițiative cheie, precum lansarea sistemelor de operare Windows XP, Windows Vista și Windows 7. De asemenea, a jucat un rol esențial în extinderea prezenței Microsoft în domeniul software-ului pentru întreprinderi și al cloud computing. Mai mult, una dintre mișcările importante întreprinse de Microsoft sub conducerea lui Ballmer a fost achiziționarea platformei de comunicare Skype. Fondată în 2003, Skype a început ca o aplicație de apeluri vocale peer-to-peer și s-a extins ulterior pentru a include conferințe video, mesagerie instantanee și transfer de fișiere. În momentul în care Microsoft a achiziționat-o în 2011 pentru 8,5 miliarde de dolari, Skype avea peste 663 de milioane de utilizatori înregistrați, achiziția aducând mai multe beneficii pentru Microsoft, inclusiv extinderea pe noi piețe, inovații (Skype a introdus Microsoft în tehnologii de ultimă oră, cum ar fi rețelele peer-to-peer și comunicarea în timp real, care ar putea fi integrate în alte produse Microsoft), avantaje concurențiale față de rivali precum Google și Apple, care, de asemenea, investeau masiv în serviciile de comunicare digitală, generarea de venituri (Skype a generat venituri prin serviciile sale premium, cum ar fi Skype for Business și apelurile internaționale, oferind un flux de venituri suplimentare pentru Microsoft).

Tot în timpul mandatului său, Ballmer a triplat veniturile anuale ale Microsoft la aproape 78 de miliarde de dolari, conform fortune.com. „Profitul a crescut la 22 de miliarde de dolari în ultimul său an fiscal complet în calitate de director general, dar acțiunile nu au reflectat dominația sa. În retrospectivă, Ballmer a pregătit terenul pentru o revenire uimitoare în deceniile care au urmat. În prezent, Microsoft ocupă locul 13 în topul Fortune 500 (…), fiind cea mai valoroasă companie din lume, cu 3.200 de miliarde de dolari”.

După ce a renunțat la funcția de CEO al Microsoft în 2014, Steve Ballmer și-a îndreptat atenția către alte companii. Pasionat de baschet, Ballmer a cumpărat echipa de NBA Los Angeles Clippers în 2014, pentru 2 miliarde de dolari, după ce fostul proprietar Donald Sterling a fost exclus din NBA pentru că a făcut remarci rasiste și, de asemenea, s-a implicat în activități filantropice prin intermediul Ballmer Group, concentrându-se pe inițiative legate de probleme sociale precum mobilitatea economică și sănătatea publică. În 2018, Ballmer a donat aproape 2 miliarde de dolari unui fond Goldman Sachs Philanthropy, iar mai recent, în 2022, a investit 400 de milioane de dolari pentru a sprijini afacerile deținute de persoanele de culoare și 43 de milioane de dolari în forța de muncă din domeniul educației timpurii a copiilor în statul Washington. În septembrie 2023, Steve Ballmer a anunțat o investiție de 175 de milioane de dolari în următorii șapte ani, menită să ajute 4 milioane de tineri, în special pe aceia din comunitățile de culoare care se confruntă cu inegalități sistemice.

Steve Ballmer, fostul director executiv al Microsoft, a înființat în 2017 USAFacts, organizație non-profit și a lansat un site web gratuit pentru a permite utilizatorilor să exploreze și să înțeleagă complexitatea veniturilor și cheltuielilor guvernului american. Site-ul oferă o gamă extinsă de vizualizări de date, rapoarte și instrumente interactive care se adresează diferitelor aspecte ale finanțelor guvernamentale federale, de stat și locale.

Steven Ballmer s-a născut la 24 martie 1956, în Detroit, Michigan, SUA, fiind fiul lui Beatrice Dvorkin, și al lui Frederic Henry (Fritz Hans) Ballmer, de origine elvețiană, manager la Ford Motor Company. Ballmer a crescut într-o comunitatea bogată din Farmington Hills, Michigan, locuind la Bruxelles din 1964 și până în 1967, unde a urmat cursurile Școlii Internaționale din Bruxelles. A terminat Detroit Country Day School și, ulterior, Universitatea Harvard, unde a absolvit cu magna cum laude, primind o diplomă de licență în matematică aplicată și economie. Înainte să ajungă la Microsoft, Ballmer a lucrat timp de doi ani ca asistent manager de produs la Procter & Gamble. De asemenea, după câteva tentative de a scrie scenarii la Hollywood, Ballmer a urmat cursurile de masterat la Stanford Graduate School of Business, la care a renunțat în 1980 pentru a se alătura companiei Microsoft.

Steve Ballmer este căsătorit din 1990 cu Connie Snyder, fostă angajată a Microsoft. Cei doi au împreună trei fii – Sam, Peter și Aaron Ballmer.

Surse:

https://facts.net/history/people/9-extraordinary-facts-about-steve-ballmer/

https://www.forbes.com/profile/steve-ballmer/

https://fortune.com/2024/03/24/microsofts-steve-ballmer-was-once-bill-gates-assistant-now-the-sixth-richest-person-in-the-world-here-are-his-5-tips-for-success/

https://www.britannica.com/money/Steve-Ballmer

Vă mai recomandăm să citiți și:

Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer

Microsoft a dezvăluit Inteligența Artificială care transformă pozele și vocea în filmări realiste

Un chatbot de la Microsoft i-a spus unui utilizator „nu-mi pasă dacă trăiești sau mori”

Microsoft epuizează rezervele de apă ale unui oraș pentru a-și susține Inteligența Artificială

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase